Gürün Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Gürün Ziraat Odası > Haberler > Ziraat Odalarından Tepki - Tarımda Tehlike Çanları Çalıyor!

Ziraat Odalarından Tepki - Tarımda Tehlike Çanları Çalıyor!

Gürün Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Aktepe:

GÜBRE FİYATLARINA MÜDAHALE ŞARTTIR

Gürün Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Aktepe, son dönemde gübrede yaşanan fiyat artışının önce üreticiyi ardından tüketiciyi zor bir duruma düşürdüğünü söyledi. Başkan Aktepe gübre fiyatlarında artışın devam etmesi durumunda üreticilerin üretimlerini aşağı çekeceğini de hatırlatarak bu durumun daha fazla ürün ithali anlamına geleceğini söyledi.

Gürün Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Aktepe başta gübre olmak üzere yem, zirai ilaç, elektrik fiyatları ve sulama fiyatları son günlerde önemli ölçüde  artış gösterdiğinin altını çizerek “Girdi fiyatlarının artmasıyla ürün maliyetleri de artış gösterecek üretici üretimde sıkıntı çekerken artan gıda fiyatları tüketicilere ağır gelmektedir. Gübre fiyatları son günlerde önemli ölçüde artarak üreticimizin haklı tepkisini çekti. Çiftçi, kimyasal gübre sezonu başlarken yüksek fiyat artışının şokunu yaşıyor.  Gübre kullanımının en yoğun olduğu bir dönemde fiyatların hızla yükselmesi çiftçilerin tepkisine neden oluyor. Yapılan zamlar üreticilerimizi büsbütün gübre kullanamaz duruma getirmiştir. Artan gübre fiyatları nedeniyle üretim düşecek dolayısıyla daha çok tarım ürünü ithal edilmek zorunda kalınacaktır. Daha fazla zaman kaybedilmeden bu fiyat artışı ortadan kaldırılmalıdır” dedi.

ÜRETİCİ GÜBRE KULLANMAK ZORUNDA

Rekolte kaybı ve verimsizliğin önüne geçmek için üreticilerin mutlaka gübre kullanılması gerektiğini hatırlatan Başkan Aktepe “Gübre kullanımı verimi %20-80 oranında arttırıyor. Dolayısıyla fiyat artışı nedeniyle gübre bulamayan üretici rekolte kaybı ve verimsizlikle karşı karşıya kalacağı öngörülmekte. Bu da milli ekonomiye ciddi zarar verecektir” dedi.

GÜBRE SEKTÖRÜ DENETLENMELİ

Gübre sektörünün denetim ve kontrolünün yapılmasının bu dönemde önem kazandığının da altını çizen Başkan Aktepe “Üre gübresi fiyatında  Aralık’tan bu yana %30.4 lük  geçen yılın Ocak ayına göre   %70 artış olduğu bilinmektedir. Geçen yıl Ocak ayında tonu 1.765 lira Aralık ayında tonu 2.300 lira olan üre gübresi bugün 3.050 liradan satılıyor. Diğer gübrelerden amonyum nitrat fiyatı 2.600 compoze 20*20  2.700  DAP 3.600 liradan satılmakta. Bu gübre fiyatlarına müdahale şarttır. Bu fiyatlara gübre alabilecek çiftçi üretici sayısı azalacaktır. Gübre tarımsal üretimdeki en önemli girdilerden biridir ve üretimi % 50 ye kadar artırabilmektedir. Yoğun gübre kullanımının başlayacağı önümüzdeki günleri düşünerek üretimin aksamaması için artan gübre fiyatlarının aşağı çekilmesinin üzerinde durulmalıdır. Özellikte baharda üst gübre olarak buğday ve arpa başta olmak üzere birçok üründe kullanılan üre gübresi fiyatlarının aşağı çekilmesi üzerinde önemle durulmalıdır. Buğday ve arpa da kuraklıktan dolayı zaten üretim düşüklüğü beklenirken birde yeterli gübre kullanılmaması dolayısıyla üretimin daha da azalmasına meydan verilmemelidir. Çünkü yurt içinde çiftçiden 1650 liradan alınan buğday şuanda yurtdışında fiyatı 2.650 liraya yükselmiştir. Bu nedenle en temel ürünümüz buğday da yerli üretimde önem kazanmıştır. Yüksek fiyat nedeniyle çiftçimiz ihtiyaç duyulan gübreyi kullanamazsa verimin üretimin azalması nedeniyle gıda fiyatları da artacak üreticimizin sıkıntısı tüketiciyi de mağdur edecektir. Fahiş fiyatlarla satılacak olan  gıda maddelerinin kazananları spekülasyon yapacak olan aracılar kaybedeni ise çiftçilerimiz ve  tüketiciler olacaktır. Bu sorun  sofraya yansımadan acilen  çözülmelidir” dedi.

ÇİFTÇİLERE DESTEK VERİLMELİDİR

Yaşanan süreçte Çiftçilere gerekli desteğin verilmesi gerektiğini de sözlerine ekleyen Başkan Aktepe “Gübre üreticileri ve ithalatçıları da düşen talep nedeniyle gelir kaybına uğrayacakladır. Çok düşük kalan gübre destekleri artırılarak üreticinin gübre fiyatlarına yetişmesi için alım gücü artırılmalıdır. Gübre fiyatları artışının özellikle pandemi sürecinde artırılması gereken üretimimiz için büyük bir tehdit olduğunun farkına varmalıyız. Gübre fiyatları artışına çözüm bulunamadığı taktirde Enflasyonun çok üstüne çıkan gübre fiyatları aşağı çekilmelidir” ifadelerini kullandı.