Gürün Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Gürün Ziraat Odası > Faaliyet Raporu

Faaliyet Raporu

GÜRÜN ZİRAAT ODASI FAALİYET RAPORU

 

            

            

            Çiftçilerimizim müşterek ihtiyaçlarını karşılamak , mesleki faaliyetlerini kolaylaştırmak , çiftçilik mesleğinin genel menfaatlere uygun olarak gelişmesini sağlamak,çiftçilikle iştigal edenlerin mesleki hak ve  menfaatlerini korumak için Odamızın kapıları çiftçilerimize sonuna kadar açılmıştır.

           Odamız hali hazırda mülkiyeti kendisine ait olan hizmet  binasında faaliyetlerini sürdürmektedir.

          Hizmette daha verimli olabilmek amacıyla odamızın halihazırdaki  eski kepçesi değiştirilerek  yeni bir kepçe alınmış  çiftçinin  hizmetine sunulmuştur.

          Süt üretimi yapan çiftçilerimizin ürettiği sütleri daha iyi değerlendirmeleri için taşıma giderleri Odamıza ait olmak üzere bir  firmayla  anlaşma yaparak  ilgili firmaya sütlerin ulaştırması sağlanmıştır.

          İlçe Merkezi ve köylerimizde yapılan eğitim çalışmalarına, İlçemizin tek spor kulübü olan ŞALSPOR kulübüne, köy tüzel kişiliklerine, kamu kurum ve kuruluşlarına, yardım ve bağışlarda bulunulmuştur.

          İhtiyaç sahibi çiftçiler belirlenerek  her yıl ramazan ayında yiyecek paketi hazırlatılıp ihtiyaç sahiplerine ulaşması sağlanmıştır.

            Çiftçilerimizin yem bitkisi tohum ihtiyaçları ile  Organik ve Kimyasal gübre temininde yardımcı olunmuştur.

           2009 yılında ilçemizde Organik Tarım çalışmaları başlatılmıştır.

 Çiftçilerimize organik tarım hakkında eğitim vermek amacıyla çeşitli seminerler düzenlenmiş mühendisler eşliğinde köylerimize ziyarette bulunup çiftçinin konu hakkında bilinçlendirilmesi için çalışmalar yapılmıştır. 2009 yılında  başlayan organik tarım üretim çalışmaları 2011 yılında ilk meyvesini vermiş ve dört yüz çiftçimiz organik tarım desteklemesinden yararlanmıştır.

           2010 yılında AB Kadın İstihdamı Geliştirmesi Hibe Programı çercevesinde 100(yüz) kursiyerimize 5 ayrı birimde Kültür Mantarı Yetiştiriciliği eğitimi verilmiştir.

          Odamız 2011 yılı içerisinde Tarımsal Danışmalık sertifikasını alarak çiftçilerimize danışmalık hizmeti vermeye başlamıştır.

      2011 yılında bir tarımsal danışman ile 70 çiftçimize  Tarımsal Danışmanlık Hizmeti verilmeye başlanmış olup, 2013 yılında  tarımsal danışman sayımız  ikiye çıkartılarak 120 çiftçimize,2014 ve 2015 yılında   sekiz tarımsal danışman  ile  540 çiftçimize,2016 yılında  4 tarımsal danışman ile 280 çiftçimize tarımsal danışmanlık hizmeti vermiş olup  2017 yılında  5 tarımsal danışman ile 350  çiftçimize Tarımsal Danışmanlık hizmeti vermeye devam etmektedir.

                2011 yılından itibaren Çiftçilerimizin toprak analizlerinin yaptırılmasında yardımcı olabilmek amacıyla  Tarım Bakanlığınca yetkilendirilmiş  toprak analiz  laboratuarlarıyla  görüşmeler yapılarak  çiftçilerimize bilgi verilmiş  ve   numunelerin laboratuarlara gönderilmesi ve çıkan analiz sonuçlarının çiftçiye ulaştırılması işlemini odamız  takip etmiştir.

               Tarımsal danışmanlık hizmetlerini teşvik amacıyla  odamızdan danışmanlık hizmeti alan  Çiftçilerimizin toprak analiz  ücretleri  2015 yılı dahil olmak üzere odamız tarafından karşılanmıştır.

                Hasat dönemlerinde Oda Yönetim Kurulu başkanımız ve tarımsal danışmanlarımız köyleri ziyaret ederek  biçerdöver hasatında meydana gelen  ürün kayıplarının önüne geçilmesi için biçerdöver kontrolleri yapmaya , çiftçilerimize ve biçerdöver kullanıcılarına bilgi vermeye ,sorunlarını dinleyemeye , karşılıklı bilgi alışverişi yapmaya devam etmektedir.

              Tarımsal Danışmanlarımız oda ziyaretinde bulunan çiftçilere yardımcı olmaya , planlı  çiftçi ziyaretlerini düzenli olarak yerine getirerek çiftçiyi bilgilendirmeye ,tarımsal üretimle ilgili çeşitli konularda seminerler düzenlemeye  devam etmiş ,danışmanlık hizmetİ  verilen çiftçiler ile  yağlı tohum yetiştiriciliğine teşvik amaçlı (6  farklı köyde 6 çiftçi ile aspir,3 farklı köyde 3 çiftçi ile çörek otu, 3 farklı köyde  7 çiftçi ile kinoa   ve  ilçemizde hiç ekimi yapılmamış  (arpa  1 çiftçi ile, buğday  1 çiftçi ile, Macar Fiği 1 köyde 2 çiftçi ile , lavanta 1 çiftçi ile,  yonca  1 çiftçi ile,kayısı 1 çiftçi ile,nohut  3 çiftçi ile  ) yetiştiriciliği denemesi yaparak  alternatif ürün  çalışmalarında bulunmuşlardır.

                  2012 Yılında Kurumumuza ait resmi Web sitesi kurularak çiftçilerimizin hizmetine sunulmuş , ayrıca SMS  sistemi ile çiftçilerimizi bilgilendirmeye başlanmış ve halen  bu hizmetlerimiz devam etmektedir.

                 Başkanlığımız tarafından 2015 Yılında Dönemin  Milli Savunma Bakanımız  Sayın  İsmet YILMAZ  ,Sivas Valimiz ,İlçe kaymakamımız ,İlçe Belediye Başkanımız ,İl ve İlçe Tarım Müdürlerimiz ,İl ve İlçe Ziraat Odaları Başkanları ve üyeleri,Kamu Kurum ve Kuruluşları  İdare Amirleri , Sivil toplum Kuruluşları ve tüm çiftçilerimizin katılımlarıyla  14 Mayıs  Dünya Çiftçiler günü etkinlikleri  düzenlenmiştir.

                  Odamız 2016 yılında tüm çiftçilerimizin katılımıyla  Demokrasi  nöbeti  yürüyüşü  düzenlemiş  çiftçilerimizden   65 adet koyun alarak   demokrasi şöleninde katılımcılara yemek vermiştir.

                   2016 Yılında kümes hayvanı yetiştiren firmalar ile görüşmeler yaparak  uygun bulunan firma ile  aşıları yapılmış kümes hayvanları getirtilerek  odamızın katkısı ile çiftçilerimize ulaştırılmıştır.

                    Her yıl  Sivas ve çevre illerde (Kayseri,Yozgat,Malatya)'da düzenlenen Tarım Fuarlarına  Odamız tarafından  organizasyonlar yapılmış, en son  11.03.2017  tarihinde  ise Kayseri Tarım Fuarına  çiftçilerimizin katılımı sağlanmış giderleri başkanlığımız tarafından karşılanmıştır.

                   2017 yılı şubat ayında  "Tıbbi Aromatik Bitkilerin yetiştiriciliği" hakkında Halk Eğitim Müdürlüğü ,İlçe Gıda ,Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile ortaklaşa  21  gün süreli  kurs düzenlenerek 40 kursiyere eğitim verilmiştir.

                   Danışmanlarımız tarafından  2017 Yılında açıklanan Projeler kapsamında  Odamız adına  KKDYP kapsamında " Eleme Paketleme Projesi "ile "Japon Elçiliğinden  Eğitim Binası Restorasyon Projesi" ,Çiftçilerimiz adına ise  DAP Projesi kapsamında   " Yeni Ahır Yapımı Hibe Projesi"'nden yararlanmak  isteyen  25  üye çiftçimize , TANAP Projesi kapsamında  15 Çiftçimize  proje hazırlamasında  yardımcı olmuştur.